Individuele begeleiding

Wat kan ik voor jou betekenen?

Soms kan het leven best lastig zijn als je jong bent en kun je wel wat hulp gebruiken. Er komt van alles op je af, je vraagt je af waarom je anders bent en misschien heb je problemen op school of moeite met vriendjes maken of met het begrijpen van de wereld om je heen. En dat maakt je soms onzeker of zelfs angstig en dat doet wat met je zelfvertrouwen. Zeker als je ook nog eens te horen hebt gekregen dat je autisme, ADD, ADHD hebt of hooggevoelig bent. Wat betekent dit nu eigenlijk voor jou en hoe ga je hier het beste mee om?

Mijn begeleiding kan zowel thuis als op school worden gedaan en meestal in een één-op-één situatie. In de thuissituatie werken we hierdoor vanuit een bekende en veilige situatie en kunnen we makkelijker de overgang maken van school naar thuis. Kinderen en jongeren met een vorm van autisme en/of AD(H)D hebben soms moeite om de wereld om hen heen te begrijpen en lopen soms tegen problemen aan in sociale situaties. Ze willen vaak zichzelf en de ander leren begrijpen en grip krijgen op hun leven, zodat ze minder afhankelijk zijn van anderen en mee kunnen doen op school en in de toekomst, in de maatschappij.

Zelfredzaamheid wordt groter door de wereld om ons heen te verkennen. Samen bekijken we welke vaardigheden en kennis nodig is om zelfstandig te worden en om je in veel sociale situaties te kunnen redden.

Ontdek jouw talenten en ontdek wie jij bent, omdat je daarvan gelukkig wordt en meer zelfvertrouwen krijgt. We verkennen samen in je eigen tempo welke sterke kanten je hebt, maar ook hoe je om kunt gaan met je minder sterke kanten. Door meer te weten te komen over wat autisme en/of AD(H)D nu eigenlijk is en wat jij van jezelf hierin herkent, weet je ook welke vaardigheden jij nog kan leren. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

 

 

* Het onderhouden van sociale contacten

* Het leren begrijpen van sociale situaties

* Het plannen van dagelijkse activiteiten

* Leren omgaan met de specifieke problematiek

* Het leren omgaan met leeftijdgenoten (communiceren)

* Het vergroten van de zelfredzaamheid in de maatschappij

Betrokkenheid ouders

De begeleiding richt zich vooral op het verbeteren van de vaardigheden om het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van uw kind te vergroten. Het is daarom belangrijk dat ouders bij de doelen en bij de aanpak worden betrokken. Veel ouders ervaren het als prettig om handvatten te krijgen in de thuissituatie. Hierbij kunt u denken aan duidelijkheid bieden in regels en afspraken, maar ook hoe u uw kind kunt stimuleren en ondersteunen bij het huiswerk en (meer) specifieke kennis over de problematiek van uw kind. Het is ook een mogelijkheid dat ik met ouders mee ga naar gesprekken op school.

Ik vind het belangrijk om naast ouders te staan en vanuit een vertrouwelijke relatie te werken aan veranderingen waarbij zowel u als uw kind zich prettig voelt. Tijdens het intakegesprek bekijken we samen met uw kind welke vragen er zijn.

Nieuws!